Samstag, 22. Dezember 2012

Politikai térkép - Mérsékelt demokrata politika nem összetéveszthető

Mérsékelt politikai erők 1848-1849, vagy éppen a bécsi emigráció idején a társadalomban a mérsékelt politizálás iránti igényre létrejött válaszok voltak.

Nemzetközi politika mindig elismerte a mérsékelt demokraták jelenlétét.

Amerikai politikában a mérsékelt demokrata politizálás végig jelen van elnökként pl. Bill Clinton személyében. A muszlim politizálásban az európai mérsékelt muszlim (mérsékelt demokrata megfelelője) vezetője Naser Khader.
Magyarországon a választói érdek és a pártérdek messze elszakadt egymástól az utolsó 10-12 évben.

Mérsékelt politikai irányzat alapvetése, hogy a jelentősebb társadalmi csoportok érdekeivel összhangot próbál teremteni helyi és országos viszonylatokban, természetes velejárója a civil és szakértői szerepek felértékelődése, a megfontolt jogalkotás,  a jogi dereguláció lefolytatása, intézményi decentralizáció és európai integráció.Egyenlő távolságtartás a konzervatív, baloldali, liberális erőteljes ideológiájú politikai szerveződésektől.

Magyarországon sem a balliberálisnak tűnő Bajnai Gordon vezette tömörülés, sem a Gyurcsány Ferenc féle DK nem tekinthető mérsékelt politikai erőnek, különösen nem mérsékelt demokrata politikai erőnek - ezek az MSZP erősen baloldali politikai rokonságát mutatják, részben kifejezetten egymás versenytársai.

Személyükben a politikai vezetőik bizonyíthatóan rendre a civil jelzések nélkül - szinte kizárólag a szűk pártérdekek mentén vezették aktuálisan kormányzati feladataikat.

Hasonlóan ahhoz, ahogy a következetesen és erősen konzervatív FIDESZ kormányzás zajlik, amelyet a szűken vett pártérdek irányítja.

Magyarországon a mérsékelt demokraták politikai tevékenysége Országbíró Zoltán politikai munkásságával van jelen s kap egyre több figyelmet a választók körében. 

A választói érdekekre figyelő a jelenlegi parlamenti pártoktól független mérsékelt demokrata politizálás újra társadalmi igény.


Mérsékelt politikai körbe tartozó párt a KDNP a mérsékelt konzervatív pártjellemzőkkel, a mérsékelten liberális irányzatot a Centrum Párt fogalmazta meg.

Jó esélyei lehetnek a 4K még le nem járatódott lendületes, fiatalos politizálásának, ha a mérsékelt baloldali politikát választják útjuknak a radikalizmus retorikája helyett.

Kuncze Gábor, Fodor Gábor a markánsan liberális politika szervezőiként a részben ökopárt hitvallást is tevő LMP-vel közös politikai mezsgyén tartózkodnak jelen pillanatban.

Egy valóban liberális gyökerekkel rendelkező a politika részéről társadalmi nyitottságot intézményeiben kikövetelő  mérsékelt liberális párttá válással az LMP komoly pozíciót vállalhatna a 2014-es választások idején.(Magyar Közéleti Szemle)